Familienaam Nipius

NIUS is de afkorting van de familienaam Nipius. De letters ‘pi’ zijn uit de naam getild en verwerkt in het pi-symbool op het etiket. Ook het familiewapen van de familie Nipius is terug te vinden in de meeste etiketontwerpen. Het wapen toont het binnenwerk van een molensteen met de ankers waar de spil doorheen loopt, een verwijzing naar een oud geslacht van Zuid Hollandse molenaars dat teruggaat tot 1647.

Bankkluis en wijndepot

Op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee is de basis gelegd voor de NIUS-wijnhistorie. In de stad Middelharnis runde grootvader Nipius – tevens directeur van de Nutsspaarbank – de meer dan 200 jaar oude wijnhandel ‘Wed.C.Kolff & Zn sinds 1768’. In deze twee functies kon hij hetzelfde netwerk bedienen: zijn relaties van de bank aan de Voorstraat liepen via de kluis en de opslag met kisten Bordeaux-wijnen naar de slijterij aan de Achterweg.

Wijn met eigen etiketten

In die opslag werden ook wijnen, moutwijnen, likeuren en jenevers op fles afgevuld onder verschillende merken en etiketten. De geur van deze dranken, de lijm en de kurken zijn kleinzoon Rudolf Nipius sterk bijgebleven van de vakanties die hij in zijn jeugd op het Zuid-Hollandse eiland doorbracht. Rudolf heeft in 2003 de familieband met wijnen voortgezet met de introductie van nieuwe wijnen onder de naam NIUS.

NIUS:
Nipius zonder ‘pi’